ONS RECEPT
Chocolade pannenkoekentaart
Beschrijving
Veel kinderen houden van chocolade én van pannenkoeken. Deze chocolade pannenkoekentaart is een combinatie van deze twee lekkernijen. Omdat je gemakkelijk 16 porties uit deze chocolade pannenkoekentaart haalt, is dit recept bij uitstek geschikt voor een kinderfeestje. Maar natuurlijk is het geen vereiste om kind te zijn om deze verrukkelijke chocolade pannenkoekentaart te verorberen en kan je vast een andere mooie gelegenheid verzinnen om iedereen te doen verbazen met deze mooie chocolade pannenkoekentaart.
Ingrediënten
Pannenkoeken
- Boter, in stukjes – 170 gram
- Bloem – 187 gram
- Halfzoete chocolade (55 tot 65%) – 226 gram
- Suiker – 67 gram
- Zout – ½ theelepel
- Volle melk, op kamertemperatuur – 590 milliliter
- Eieren (L) – 6
- Vanille-extract – 1 eetlepel
Hazelnootvulling
- Volle melk – 118 milliliter
- Boter in blokjes – 226 gram
- Poedersuiker – 455 gram
- Nutella (of andere hazelnootpasta) – 210 gram
- Crisco, in blokjes – 102 gram
- Vanille-extract – ½ theelepel
- Zout – 1/8 theelepel
Chocoladeglazuur
- Poedersuiker – 800 gram
- Cacao – 65 gram
- Lauw water – 44 milliliter
- Zachte boter – 575 gram
- Vanille-extract – 1 eetlepel
- Zout – ¼ theelepel
- Bereidingstijd : 40 minuten
- Baktijd : 02h 00min
- Beoordeling 4 Sterren – based on 5 review(s)
- Porties : 16
Bereidingswijze
Pannenkoeken
- Breng 60 milliliter water op een matig vuur in een steelpan aan de kook. Voeg de blokjes boter één voor één toe en klop na elke toevoeging met een garde tot de boter gesmolten is.
- Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot het gesmolten is en zet apart.
- Klop in een kom van gemiddelde grootte de suiker, bloem en zout doorelkaar.
- Neem een andere kom van gemiddelde grootte en klop daarin de eieren, melk en vanille-extract met een garde.
- Giet geleidelijk het melkmengsel bij het bloemmengsel en klop het tot een glad mengsel.
- Voeg vervolgens het chocolade-botermengsel toe en klop het mengsel glad.
- Om eventuele klontjes te verwijderen, giet je het mengsel door een fijne zeef in een luchtdichte plastic bak en plaats je het mengsel voor minstens 2 uur, of een hele nacht in de koelkast.
- Coat een pannenkoekenpan met een doorsnede van 20 centimeter lichtjes met gesmolten boter.
- Verwarm de pan op een matig vuur tot hij net begint te roken.
- Haal de pan van het vuur en giet ongeveer 2 eetlepels van het beslag in de pan, terwijl je een ronddraaiende beweging maakt om de bodem van de pan te bedekken.
- Verlaag het vuur naar middel laag en zet de pan weer op het vuur. Bak de pannenkoek, keer één keer, tot de randen goudbruin zijn en het midden droog is, ongeveer 30 seconden per kant.
- Leg de pannenkoek op een bord. Herhaal het proces met het resterende beslag en coat de pan met boter waar nodig.
- De pannenkoeken kunnen afgedekt in de koelkast 1 dag bewaard blijven.
Hazelnootvulling
Klop met een elektrische mixer de suiker, poedersuiker, vanille-extract, zout, Nutella en melk op lage snelheid tot een glad geheel. Voeg de boter blokje voor blokje toe en klop tot dit door het mengsel opgenomen is. Voeg de Crisco toe en klop 10 tot 12 minuten op de hoogste snelheid tot het volume van het mengsel minstens 50% is toegenomen.
Chocoladeglazuur
- Klop de boter in een grote kom op lage snelheid glad, tot er geen klontjes meer in zitten.
- Laat de mixer draaien en voeg in vijf à 6 porties de poedersuiker toe. Let erop dat je na elke toevoeging het geheel goed doorkopt tot de poedersuiker volledig opgenomen is.
- Zet de mixer uit en voeg het vanille-extract, zout en cacao toe en klop het geheel op gemiddelde snelheid tot een glad mengsel.
- Voeg vervolgens het water toe en klop het geheel in 2 tot 3 minuten tot een licht en luchtig glazuur.
Taart assembleren
- Plaats een pannenkoek op een rek bovenop een omrande bakplaat. Smeer ongeveer 3 eetlepels van de hazelnootvulling over de pannenkoek uit.
- Leg hier een pannenkoek op en smeer hier weer hazelnootvulling over.
- Herhaal dit proces met ongeveer 32 pannenkoeken, waarbij je eindigt met een pannenkoek op de bovenste laag.
- Plaats de taart voor ongeveer 15 minuten in de koelkast, tot hij stevig is.
- Schep 120 milliliter chocoladeganache over de taart en verspreid dit met een spatel naar de randen.
- Smeer de resterende chocoladeganache langs de zijkanten, zodat deze volledig worden bedekt.
- Plaats de taart voor ongeveer 20 minuten in de koelkast tot de ganache is uitgehard.
- Garneer de taart eventueel met een paar hazelnoten.
- De taart kan 3 dagen in de koelkast worden bewaard.