ONS RECEPT
Chocoladetaart zonder bloem met karamelsaus
Beschrijving
Deze eenvoudige chocoladetaart maak je zonder bloem. Door de grote hoeveelheid chocolade krijg je een heerlijk zachte cake met een overweldigende chocoladesmaak. Je serveert deze chocoladetaart zonder bloem (het liefst warm), samen met de karamelsaus en een grote bol vanille-ijs. Met dit dessert steel je elke show.
Ingrediënten
Taart
- Boter, in stukjes gesneden – 226 gram
- Ongezoet cacaopoeder, gezeefd – 125 gram
- Suiker – 250 gram
- Halfzoete chocolade, in stukjes – 226 gram
- Eieren (L) – 6
Karamelsaus
- Water – 60 ml
- Slagroom – 250 ml
- Verse citroensap – 1 ½ theelepel
- Suiker – 300 gram
- Boter – 2 eetlepels
- Bereidingstijd : 30 minuten
- Baktijd : 40 minuten
- Porties : 10 tot 12
Bereidingswijze
Taart
- Zet de oven alvast op 176° C. Vet een springvorm met een diameter van 26cm in en beleg de bodem met bakpapier.
- Roer de boter en chocolade in een normale steelpan met dikke bodem op laag vuur tot het gesmolten is.
- Meng de suiker en de cacao in een kom. Voeg de eieren erbij en zorg dat alles goed gemengd is.
- Voeg het chocolade-botermengsel en mix alles goed door elkaar. Giet het in de voorbereide springvorm.
- Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar, of wanneer een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt.
- Laat de taart in de springvorm op een rooster volledig afkoelen. Ga met een mes langs de rand van de springvorm om de taart los van de wand te maken en verwijder de taart van de springvorm. De taart kan eventueel 1 dag van tevoren gemaakt worden. In dat geval bedek je de taart met plastic of stop je hem in een taartbox en plaats je de taart in de koelkast.
Karamelsaus
- Roer in een middelgrote steelpan met dikke bodem de suiker, water en citroensap op een laag vuur tot de suiker is opgelost.
- Verhoog het vuur en kook het geheel in ongeveer 7 minuten zonder roeren tot siroop en het mengsel diep oranje van kleur is. Haal van het vuur.
- Voeg de slagroom toe (het mengsel zal krachtig bubbelen). Zet de pan terug op het vuur en zet het vuur laag en roer tot de stukjes karamel zijn opgelost.
- Voeg de boter toe en klop het geheel tot een glad mengsel. De saus kan eventueel 1 dag van tevoren gemaakt worden. Dek dan de pan af en laat afkoelen.
Serveren
- Snij de taart in punten. Indien gewenst leg je de taartpunten op een bakplaat en warm je de punten in 10 minuten in de oven op 176° C op.
- Warm karamelsaus onder regelmatig roeren op een matig vuur op. Plaats 1 taart punt op elk bord. Besprenkel met warme karamelsaus. Serveer met ijs.