Sachertorte



Deze heerlijke Sachertorte vindt zijn oorsprong in Wenen en is verzonnen door chef Franz Sacher in 1832. De Sachertorte is een échte klassieker onder de chocoladetaarten en is gevuld met een abrikozenvulling en afgestreken met een heerlijke dikke laag chocoladeglazuur. Het beste is om deze Sachertorte 1 à 2 dagen voor het eten te bereiden, omdat de smaken dan nóg beter tot hun recht komen. Met het eten van deze taart waan je jezelf echt even in Wenen.

Ingrediënten

Cake

  • Suiker - 115 gram
  • Bloem, gezeefd - 55 gram
  • Boter, op kamertemperatuur - 140 gram
  • Amandelen, gemalen - 85 gram
  • Pure Chocolade - 140 gram
  • Vanille-extract - ½ theelepel
  • Eieren, gesplitst - 5

Vulling en het glazuur

  • Abrikozenjam, gezeefd - 6 eetlepels
  • Slagroom - 200 milliliter
  • Melkchocolade - 25 gram
  • Pure Chocolade - 140 gram
  • Bereidingstijd : 30 tot 60 minuten
  • Baktijd : 60 tot 120 minuten
  • Beoordeling 3.8 Sterren - based on 5 review(s)
  • Porties : 12

Bereidingswijze

Cake

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakvorm met een doorsnede van 23 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
  2. Breng een pan met een laag water aan de kook en plaats een kom bovenop de pan. Breek de chocolade in stukjes en leg deze in de kom en smelt de chocolade al roerend.
  3. Wanneer de chocolade gesmolten is, laat je deze licht afkoelen.
  4. Klop de boter met de mixer in een andere kom helemaal zacht.
  5. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot het mengsel licht en luchtig is.
  6. Voeg de afgekoelde chocolade toe, samen met het vanille-extract en klop het geheel goed door.
  7. Voeg de eigelen toe en vouw vervolgens met een spatel de gemalen amandelen en de bloem door het mengsel. Het mengsel zal in deze fase een behoorlijk dikke consistentie hebben.
  8. In een andere kom klop je de eiwitten tot stijve maar niet droge pieken.
  9. Voeg ongeveer een derde van de eiwitten toe aan het chocolade mengsel en roer krachtig door.
  10. Spatel vervolgens het resterende eiwit door het chocolademengsel.
  11. Giet het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  12. Bak de cake in de oven voor 45 tot 50 minuten of tot de cake flink gerezen is en de bovenkant van de cake terugveert wanneer je hem zachtjes indrukt.
  13. Laat de cake voor een aantal minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake op een rek, verwijder het bakpapier en laat de cake geheel afkoelen.

Vulling

  1. Verwarm de abrikozenjam en in een kleine steelpan en bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met de jam en laat de taart opstijven.

Glazuur:

  1. Breek de pure chocolade in stukjes. Verwarm de slagroom in een steelpan tot het gloeiend heet is, haal de slagroom van het vuur, voeg de stukjes pure chocolade toe en roer tot de chocolade gesmolten is.
  2. Laat het geheel afkoelen tot je een dikke maar nog smeerbare consistentie hebt.
  3. Giet het glazuur op het midden van de taart en smeer het glazuur over de bovenkant en de zijkanten van de taart uit.
  4. Laat de taart nu even staan, zodat de glazuurlaag verder kan uitharden.

Glazuurletters

  1. Zet een pan met een laag water op het vuur en breng lichtjes aan de kook.
  2. Zet daar een kom met de melkchocolade in stukjes bovenop en laat de chocolade zachtjes smelten.
  3. Schep de gesmolten melkchocolade in een kleine spuitzak en knip een klein puntje van de zak af, zodat je een klein gaatje hebt.
  4. Schrijf vervolgens ‘Sacher’ over de bovenkant van de taart en laat dit uitharden.

Advertenties

Willekeurige recepten

Adverteerders